AKTIVNOSTI

PLEZANJE

ŠPORTNO PLEZANJE

 

Blažčeva skala je 1091 metrov visoka vzpetina, ki se nahaja severovzhodne od Mojstrane in Dovjega. Strme stene, ki se dvigajo nad vasico Dovje ponujajo več raztežajev dolge smeri in čudovit pogled na dolino Vrata. Plezališče, ki se imenuje Blažčeva skala, je primerno za izkušene plezalce, saj so smeri večinoma večraztežajne in precej težke. Izbirate lahko med 25 smermi, dolgimi od 18 do 80 metrov. Na vrh skale se da priti tudi po zgledno urejeni pešpoti, ki pripelje na srednjo skalo. Z vrha skale pa se lahko opravi tudi zanimiv 80 metrski adrenalinski spust.

Med Dovjem in Blažčevo skalo najdemo plezališče Urbasova skala. 27 smeri dolgih od 12 do 27 metrov, je večinoma lažjih težavnosti. Plezališče nudi tudi dve previsni tehnični smeri, ki sta primerni predvsem za plezalne šole.

Visokogorsko plezališče na Vršiču je dobro vidno iz prelaza, do njega pa pridete po poti, ki sicer vodi proti zavetišču pod Špičkom. Gladke plošče z dobro skalo nudijo 35 smeri, dolgih od 18 do 100 metrov.

Plezališče v Radovni najdete v bližini spomenika v obliki roke. Strm dostop vas pripelje do petnajstih smeri, dolgih 14 do 25 metrov.

Po umetni plezalni steni lahko poplezate v Gozd Martuljku.

 

LEDNO PLEZANJE

 

Njeni zasvojenci morajo vsaj enkrat v življenju preplezati Luciferja. To ni vstop v pekel, pač pa znameniti zaledeneli slap v Gozd Martuljku. Tako Lucifer kot druge ledene slapove pod Prisankom in v Tamarju je priporočljivo obiskati skupaj z vodnikom.

Začetniki in radovedneži se lahko preizkusite v soteski Mlačca v Mojstrani. V tem edinstvenem ledno-plezalnem centru imate na voljo varovanje, vodnike in izposojo opreme, tako da se lahko v plezanju po zaledenelem slapu preizkusite tudi popolni novinci! Saj ni tako težko, kot je videti!

Galerija