AKTIVNOSTI

pohodništvo

POT OB SAVI DO KRANJSKE GORE

Od Trata Resort do Kranjske Gore se ob reki Savi vije idilična pot. V spomladanskem času boste vdihnili prebujajočo naravo, v poletnem času uživali v hladu bistre reke, jeseni občudovali eksplozijo rumeno ognjenih barv, pozimi spočili oči na zasneženih bregovih. Pot je primerna za sprehajalce, ob malo hitrejši hoji pa nudi ravno pravšnjo rekreacijo. Pot se pri mostičku razcepi, tako da se do Kranjske Gore lahko odpravite po levem ali desnem bregu reke Save. Za desni breg Save smeri Kranjske Gore priporočamo primerno obutev, saj je pot prepredena s koreninami in kamni. Pot se dotakne golf igrišča, od tu naprej lahko izberete različne poti.

2-Ura

50 min

2-Razdalja

3,5 km

2-Stopnja

LAHKA

Galerija

PEŠ PO KOLESARSKI POTI DO KRANJSKE GORE

Do Kranjske Gore pridete najhitreje peš, če se odpravite po kolesarski poti. Pot je nezahtevna, asfaltirana, oziroma tlakovana in se vije po ravnem. Večinoma je prehodna tudi v zimskem času. Primerna je tudi za malo manj pripravljene pohodnike, ni pa odveč pozornost na kolesarje.

Ob poti boste uživali ob pogledu na gorske vršace, če boste imeli srečo, boste v ogradah ob poti občudovali konje, koze, ovce…

2-Ura

50 min

2-Razdalja

3,5 km

2-Stopnja

LAHKA

Galerija

MARTULJŠKI SLAPOVI

Od “Trate” se lahko peš odpravite do Martuljških slapov, ki se nahajata pod eno od najatraktivnejših slovenskih gora, Špikom. Pot vas bo vodila mimo jase, kjer je predstavljeno, kako so nekoč kuhali oglje. Tu se pot razcepi. Ena vodi skozi Martuljško sotesko, ta pot je občasno zaprta in je tudi sicer lahko nevarna, saj so stene nad sotesko zelo krušljive, predlagamo, da sledite smerokazu za ‘Brunarico Pri Ingotu’ in se začnete vzpenjati po širokem, vendar precej strmem kolovozu. V pol ure pridete do označenega razcepa, do enkratnega Spodnjega Martuljškega slapu. Malo naprej se nahaja Finžgarjeva kapelica. Tu lahko zaključite izlet in se vrnete v dolino, ali pa jo nadaljujete do veličastnega Zgornjega Martuljškega slapu, ki pada preko mogočne stene. Zadnji del poti je zahtevnejši in ga popestri kratek plezalni del. Čudovit izlet v objemu Martuljških gora pa dopolni še enkraten ambient in domača hrana planšarije Pri Ingotu, ki se nahaja na poti med obema slapovoma.

2-Ura

1 h 30 min

2-Razdalja

4,4 km

2-Stopnja

SREDNJA

Galerija

SREDNJI VRH

Idealna pot za vse, ki radi “grizejo” klanec. Od Trata Resort se lahko odpravite peš, ob Savi do hotela Špik in po ozki vijugasti asfaltni cesti proti Srednjem vrhu, ki se večji del dneva kopa v soncu. Na vrhu vas bo pričakal veličasten pogled na gore. Potrkate lahko na vrata kmetije Hlebanja in kupite domače kislo mleko, svežo skuto, sir in druge dobrote.

2-Ura

60 min

2-Razdalja

3,8 km

2-Stopnja

VZPON

Galerija

OD NAS DO JASNE

Za prvi del lahko izberete pot ob Savi ali kolesarsko pot. Zadnji del od Kranjske gore do Jasne, bo vsekakor zaznamovan z nepozabno kuliso, ki je največkrat upodobljena na razglednicah, ki vabijo v Kranjsko Goro. Sprehodili se boste lahko okoli jezera Jasna in na koncu na sončku spili dobro kavico. Seveda pa si ta izlet lahko naredite tudi bolj v lagodnem duhu, se z avtom zapeljete do Kranjske Gore in od tam sprehodite do Jasne.

2-Ura

60 min

2-Razdalja

3,8 km

2-Stopnja

LAHKA

Galerija

OD NAS DO ZELENCEV

Proti Kranjski Gori lahko izberete pot ob Savi ali kolesarsko pot, nadaljujete proti Podkorenu mimo smučarskega poligona na katerem se vsako leto odvija tradicionalni svetovni pokal. Malo naprej boste na desni strani zagledali mokrišče. Prečkali boste lesen mostiček, se povzpeli na razgledni stolp in si od blizu ogledali talni izvir Save Dolinke, ki neprestano prepušča talno vodo v obliki »vulkančkov«, kar je edinstven primer v Sloveniji. Če se vam zdi pot do Zelencev predolga , se lahko z avtom zapeljete do Kranjske Gore in in se do Zelencev sprehodite. Parkirišče je urejeno tudi ob naravnem rezervatu Zelenci.

2-Ura

1 h 30 min

2-Razdalja

7 km

2-Stopnja

LAHKA

Galerija

JULIANA TRAIL​

Na pohodniški poti JULIANA TRAIL ne boste osvojili nobenega gorskega vrha. V spoštljivi razdalji in v vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Peljala vas bo tja, kjer boste začutili pravi utrip življenja v Julijskih Alpah in spoznali bogato naravno in kulturno
dediščino tega čudovito osupljivega gorskega sveta z neizmernim biotskim bogastvom.

Podrobnosti

Čas hoje: 80 h

Dolžina poti: 263 km

Vrsta poti: Lahka pot

Galerija

PLANICA - POT PO DOLINI

Blizu Rateč se odcepi od Doline. Na zahodu jo omejuje greben Ponc, na vzhodu se nad njo dvigata obe Mojstrovki in Cipernik. Zgornji del Planice prehaja v Tamar oz. Zelje, enega najlepših zatrepov v slovenskih Alpah, na koncu katerega se v svoji markantni obliki vzpenja Jalovec. Izpod njega se je v pleistocenu v Planico spuščal ledenik, ki je preoblikoval zgornji in srednji del doline. Morena, ki jo je odložil ledenik, prekriva osrednje dolinsko dno.

Ob Poti po dolini so predstavljene značilnosti tega prostora.

Podrobnosti

Čas hoje: 42 min

Dolžina poti: 3,7 km

Vrsta poti: Lahka pot

Galerija

POT TRIGLAVSKE BISTRICE

Četudi  ne nameravate osvojiti nobenega od vrhov, ki kot stražarji stojijo nad to alpsko dolino, so Vrata sama po sebi vredna ogleda. Vzemite si tri ure časa in se do zatrepa doline pod Triglavsko severno steno podajte po odlično markirani Poti Triglavske Bistrice. Pot vse od Rosa naprej poteka po poteh in stezah vzdolž Triglavske Bistrice, ki izvira v Vratih in je dolga 10 km. Sledite značilnim informacijskim stebričkom Triglavskega narodnega parka. Voda Triglavske Bistrice je mrzla in osvežilna. Usedite se na enega od belih kamnov ob njej, sezujte čevlje in  namočite utrujene noge, oči pa naj vam potujejo po najlepših stenah Julijskih Alp.

Podrobnosti

Čas hoje: 3 h

Dolžina poti: 10 km

Vrsta poti: Lahka pot

Galerija

TURISTIČNA POT TROMEJA

7 kilometrov, na katerih izveste vse, kar ste želeli izvedeti o nastanku vasi Rateče, o pašnikih, senožetih in gozdovih v Karavankah, pa o rapalski meji in o Tromeji, stičišču treh narodov in kultur. Turistično pot Tromeja lahko začnete v središču Rateč pri etnografski znamenitosti, Kajžnkovi hiši. Nadaljujete proti gostišču Šurc in po gozdni poti proti vrhu Peč.

Podrobnosti

Čas hoje: 1 h 46 min

Dolžina poti: 7 km

Vrsta poti: Lahka pot

Galerija

PRAVLJIČNA POT 10 KOČ

Pot, ki povezuje 10 koč, znamenitosti in razgledne točke …to je Pravljična pot 10-ih koč. Kranjska Gora (810 m n. v.) – Gozd Martuljek (Brunarica pri Ingotu) – Jasna  (827 m n. v.) – Vršič (1611 m n. v.) – Slemenova Špica – Planica – Mojčin dom na Vitrancu – Kranjska Gora (810 m n. v.)

Podrobnosti

Čas hoje: 9 h 10 min

Dolžina poti: 32 km

Vrsta poti: Lahka pot

 

DOBRO JE VEDETI

Zemljevid dobite v TIC Kranjska Gora

Galerija

ALPE ADRIA TRAIL

Etapa vodi čez Vršič, najvišji prelaz v Julijskih Alpah. Slikovit razgled na severne stene najvišjih vrhov, ki se ga boste še dolgo spominjali. Etapa se začne v Kranjski Gori (810 m), kjer gremo mimo Best Western Hotela Kranjska Gora do jezera Jasna in od tam naprej po gozdni cesti mimo ruševin nekdanjega hotela Erika. Pot nadaljujemo po planinah in skozi gozdove, ob gorskem potoku Pišnica, mimo Mihovega doma (1085 m) in Ruske kapelice, od tam pa zavijemo na staro oslovsko pot do vrha Vršiča (1688 m). Do razgledne točke, kjer je v skalovju moč videti obraz Ajdovske deklice, nas loči le par korakov. Ruska kapelica in Ajdovska deklica sta čarobni točki tega odseka. Od Vršiča proti Trenti jo mahnemo kar po cesti. 200 metrov pod drugim (26.) ovinkom zavijemo na pohodniško pot in sledimo smerokazom slovenskega planinskega društva, vse dokler ne pridemo do parkirišča pred kočo ob izviru Soče. Do izvira pridemo, če pot nadaljujemo za kočo, nato pa se po isti poti vrnemo nazaj. Ob parkirišču se nahaja velika informacijska tabla doline Soče. Tipični majhni količki v Triglavskem narodnem parku nas vodijo do informacijskega središča v Domu Trenta.

Podrobnosti

Čas hoje: 8 h

Dolžina poti: 21 km

Vrsta poti: Srednje težka pot

 

Galerija